Antena Căutare

FOTO! 100 de ani de la nasterea lui Alan Turing, parintele computerului modern

Alan Turing este cosiderat parintele informaticii moderne si al inteligentele artificiale, fiind unul dintre oamenii care au constribuit la crearea computerului modern. Insa, Turing a ramas cunoscut in istorie pentru contributia sa la sparegerea codurilor "Enigma", care le-a permis aliatilor, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, sa urmareasca navele nazistilor si sa le distruga.

Nascut la data de 23 iunie, 1912, in Regatul Unit al Marii Britanii, Alan Turing a fost numit de revista Times una dintre cele mai importante figuri ale secolului XX, pentru rolul sau in crearea computerului modern.

"Oricine tasteaza la un calculator, oricine deschide o foaie de calcul sau un program de procesare a textului lucreaza pe o forma a masinariei Turing", potrivit autorilor topului creat de Times Magazine.

2012/06/23//601825-turing-science-museum-2.jpgMasina Universala Turing, Muzeul de Stiinta din Londra

In 1936, Turing a pus bazele primului calculator modern. Acesta anuntase ca doreste sa construiasca o masina universala, care sa ii permita sa indeplineasca mai multe sarcini simulatan, precum computerele din zilele noastre. Dispozitivul a fost numit "masina universala Turing".

Insa savantul a ramas cunoscut in istorie pentru spargerea codurilor folosite de masinaria "Enigma", car constituia un mijloc de comunicare intre submarinele nemtesti din Atlanticul de Nord. Mai multi istorici sunt de parere ca implicarea sa in aceasta misiune a dus la caderea mai rapida a lui Adolf Hitler si, implicit, la terminarea celui de-al doilea Razboi Mondial, conform The Telegraph.

2012/06/23//601824-alan-turing_2098033a.jpg

Dupa terminarea razboiului, Turner a studiat mai aprofundat domeniul informaticii, prin definirea criteriilor sale logice. El considera ca un aparat este cu adevarat inteligent abia atunci cand raspunsurile oferite de acesta sunt la acelasi nivel cu gandirea fiintei umane.

Un sfarsit controversat - homosexualitate si condamnare

Alan Turing a fost o figura controversata in timpul vietii, si nu doar prin descoperirile sale stiintifice si contributia adusa pentru armata britanica, ci din cauza convingerilor sale homosexuale, intr-o vreme in care aceasta orientare sexuala era ilegala si considerata o boala mintala.

In 1952, orientarea sa sexuala a fost data in vileag si condamat pentru ultraj adus bunelor maniere si constrans la castrare chimica. La scurt timp dupa s-a dat sentinta, Turing a murit otravit cu cianura. Nici pana in ziua de astazi nu se stie daca a fost vorba de sinucidere sau un accident.

Foto: The Telegraph

"Sclavii ecranului": Cat de tare ne afecteaza gadget-urile viata?...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 4: Mousse de ciocolată cu fructe de pădure Marti, 23.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x