Antena Căutare

Una dintre cele mai populare sarbatori - Sanzienele sau Dragaica

Sarbatoarea populara de Sanziene sau Dragaica, din 24 iunie, este una dintre cele mai cunoscute si indragite serbari campenesti prilejuite de solstitiul de vara, care marcheaza mijlocul verii agrare.



Datini sau superstitii legate de Sanziene

Din spicele de grau si alte sapte plante diferite cum ar fi: pelin, verbina, busuioc, sunatoare, feriga, soc, cicoare, salcie si neaparat florile de Sanziana fetele tinere impletesc cununi. Purtate pe cap de o fecioara, aceasta reprezenta zeita agrara in dansul denumit Jocul Dragaicei, care se executa ritual de catre fete tinere la aceasta serbare florala, cu caracter campenesc.

Pana in anul urmator, cununele sunt agatate la usa de intrare a casei, la fereastre, la stalpii portilor, la pietrele de hotar si pe crucile mormintelor, cu semnificatia de a apara oamenii, animalele si recolta de fortele nefaste, malefice, de stihiile naturii - grindina, inundatie, furtuna etc. Aceste cununi mai au rolul de a ghici viitorul, ursita. Ele sunt aruncate pe casa sau sura si in functie de felul in care raman pe acoperis, atarnate de hornul casei sau cad jos, anul care va urma va fi bun sau rau, tinerii se vor casatori cu omul iubit sau nu, recolta va fi buna sau proasta, locuitorii casei sanatosi sau bolnavi, vor avea noroc sau ghinion, etc.

Totodata, in credinta populara, floarea de Sanziana are nenumarate proprietati magice: daca o fata tanara o pune sub perna in noaptea premergatoare Sanzienelor, isi va visa cu siguranta ursitul; pentru femeia casatorita, reteta nu mai este valabila, in schimb se recomanda sa se infasoare cu florile respective in jurul mijlocului pentru a nu avea dureri de mijloc la seceris; daca isi pun in par sau in san floarea cu pricina, atat fetele cat si femeile devin mai atragatoare si mai dragastoase; daca se tavalesc la ivirea zorilor prin roua cazuta pe Sanziene, sau se spala in apa curgatoare devin mai frumoase. In acelasi timp floarea de Sanziana este un reper calendaristic agrar.

Daca infloreste inainte de Sf. Ioan, inseamna ca vegetatia plantelor este prea avansata. Dupa ce infloreste Sanzaiana, se incepe cositul.

Foto: Intactimages

VIDEO! Pelerinaj la moastele Sfantului Ioan cel Nou... VIDEO! Furtunile au facut ravagii in toata tara...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x