Antena Căutare

22 iunie 1941: “Ostasi, va ordon: Treceti Prutul!”

Romania a intrat in Al Doilea Razboi Mondial mai tarziu decat alte tari. Abia in 1941 s-a intamplat acest lucru si a fost motivat foarte clar de un scop evident: eliberarea Basarabiei si a nordului Bucovinei de sub ocupatia sovietica. In aceasta actiune militara de mare amploare generalul Antonescu s-a asociat cu Germania nazista, singurul aliat capabil sa-i invinga pe sovietici.

In dimineata zilei de 22 iunie 1941 artileria romana a inceput sa bombardeze pozitiile sovietice de pe malul stang al Prutului. Romania a intrat in razboiul impotriva Uniunii Sovietice, "razboiul sfant impotriva bolsevismului", razboiul de eliberare a Basarabiei si a nordului Bucovinei.

Romanii care detineau un aparat de radio s-au trezit ascultand vocea generalului Ion Antonescu, Conducatorul Statului, iar altii au putut afla din ziare despre discursul memorabil al acestuia.

"V-am fagaduit din prima zi a noii Domnii si a luptei mele nationale sa va duc la biruinta; sa sterg pata de dezonoare din cartea Neamului si umbra de umilire de pe fruntea si epoletii vostri.

Azi, a sosit ceasul celei mai sfinte lupte, lupta drepturilor stramosesti si a Bisericii, lupta pentru vetrele si altarele romanesti de totdeauna. Ostasi, Va ordon: Treceti Prutul!

Sdrobiti vrajmasii din rasarit si miazanoapte. Desrobiti din jugul rosu al bolsevismului pe fratii nostri cotropiti. Reimpliniti in trupul tarii glia strabuna a Basarabilor si codrii voevodali ai Bucovinei, ogoarele si plaiurile voastre.

Ostasi,

Plecati azi pe drumul biruintelor lui Stefan cel Mare ca sa cuprindeti cu jertfa voastra ceea ce au supus stramosii nostri cu lupta lor. Inainte. Fiti mandri ca veacurile ne-au lasat aci straja dreptatii si zid de cetate crestina. Fiti vrednici de trecutul romanesc.

Ostasi,

Inainte. Sa luptati pentru gloria Neamului. Sa muriti pentru vatra parintilor si a copiilor vostri. Sa cinstiti prin vitejia voastra amintirea lui Mihai Voda si a lui Stefan cel Mare, a martirilor si eroilor cazuti in pamantul vesniciei noastre cu gandul tinta la Dumnezeu.

Sa luptati pentru desrobirea fratilor nostri, a Basarabiei si Bucovinei, pentru cinstirea bisericilor, a vietii si a caminurilor batjocorite de pagani cotropitori.

Sa luptati pentru a ne razbuna umilirea si nedreptatea. V-o cere Neamul, Regele si Generalul Vostru.

Ostasi,

Izbanda va fi a noastra. La lupta.

Cu Dumnezeu inainte!"

Populatia a intampinat cu entuziasm ordinul de zi al generalului Antonescu, pe care l-au considerat firesc in situatia de atunci a tarii. Zeci de mii de oameni s-au adunat in pietele centrale ale oraselor cu steaguri tricolore si cantand cantece patriotice.

Vezi AICI ce alte evenimente s-au mai petrecut intr-o zi de 22 iunie!

Campania din Basarabia si nordul Bucovinei a facut parte integranta din Operatiunea Barbarossa. Armata romana, slab pregatita si echipata, a stat in asteptare pana pe 1 iulie 1941, perioada in care fortele germane au inregistrat succese uriase, avansand sute de kilometri spre est. Abia dupa aceasta data trupele noastre, in cooperare cu armata germana, au trecut la ofensiva si au eliberat teritoriul romanesc de peste Prut dupa lupte crancene, pana pe 26 iulie 1941. In cele 33 de zile de lupte trupele romane au angajat peste 450.000 de militari, pierzand 24.396 soldati, adica 5.011 morti, 14.898 raniti si 4.487 disparuti.

Foto: wikipedia.org

VIDEO! Un nor urias in forma de palarie a aparut pe cerul Japoniei... Prima cursa aeriana cu ulei de gatit ca si combustibil...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei
Hello Chef sezonul 7, 23 martie 2024. Confruntarea dintre Roxana Blenche și chef Samuel. Verdictul Dianei Matei Sambata, 23.03.2024, 15:30
Ai Formula 1 în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x