Antena Căutare

Contre intre palatele Victoria si Cotroceni, pe tema verificarii ministrilor investiti

Solicitarea presedintelui Traian Basescu ca Puiu Hasotti sa dea o declaratie pe propria raspundere ca nu a plagiat in lucrarile sale, inainte de a fi investit in functia de ministru al Culturii, i-a suparat pe liberali, liderul Crin Antonescu amenintand ca, daca presedintele nu va semna ca notarul, va cere demararea procedurilor de suspendare, dar a generat si un nou schimb de mesaje intre Guvern si Palatul Cotroceni.

UPDATE 18.50: Puiu Hasotti a fost acceptat si va fi investit de Traian Basescu in functia de ministru al Culturii

Astfel, Guvernul a apreciat ca solicitarea presedintelui in cazul Hasotti a fost o actiune menita "a arunca dubii" asupra celui desemnat, cu rol vadit de sabotaj. "Guvernul a luat act de pozitia Administratiei Prezidentiale privind prerogativele constitutionale care ar da dreptul presedintelui sa faca o solicitare precum cea inaintata in cazul domnului Puiu Hasotti. Solicitarea facuta de presedintele Romaniei, domnul Traian Basescu, nu reprezinta o verificare a modului in care domnul Hasotti corespunde functiei pentru care este propus, ci o actiune menita a arunca dubii asupra celui desemnat. Aceasta este o forma de impiedicare a bunei functionari a Guvernului", se arata intr-un comunicat al Guvernului.

"Presedintele Romaniei poate verifica tot ceea ce doreste legat de compatibilitatea domnului Hasotti cu functia de ministru, cu structurile pe care le controleaza, fara a initia actiuni preliminare, de tipul acestei solicitari, cu rol vadit de sabotaj. Totodata, pe aceasta cale, Guvernul solicita presedintelui sa puna capat campaniei furibunde de discreditare a Guvernului legitim al Romaniei", se mai arata in comunicat.

De cealalta parta insa, Administratia Prezidentiala precizeaza ca, potrivit deciziei 356 a Curtii Constitutionale din anul 2007, presedintele tarii "are indreptatirea de a verifica corespunderea" candidatului pentru functia de ministru, in cazul remanierii guvernamentale.

De asemenea, Administratia Prezidentiala aminteste ca respectiva decizie prevede urmatoarele: "Aceste audieri privesc corespunderea pentru functie a candidatilor propusi de primul-ministru privitor la pregatirea generala, pregatirea in specialitatea domeniului, experienta in materie, instruirea si aptitudinile pentru functia in domeniu, reputatia nestirbita si moralitatea, conditii necesare si indispensabile functiei de ministru. (...) Procedurile realizate de comisiile permanente parlamentare privind corespunderea candidatului pentru functia propusa, in cazurile alin. (1) si (3) trebuie avute in vedere de Presedintele Romaniei in cazul remanierii guvernamentale prevazuta de alin. (2) al aceluiasi Art. 85 si pe aceste temeiuri Presedintele Romaniei are indreptatirea de a verifica corespunderea candidatului pentru functia propusa, in raport de aceleasi conditionari-criterii mentionate anterior, si poate solicita motivat o alta propunere din partea primului-ministru".

Lucrarea de doctorat a premierului Victor Ponta, verificata de experti... IPOTEZA SOCANTA! Nastase se pregatea pentru ceva “ireversibil”...

Puteți urmări știrile Antena 1 și pe Google News. 📰

Video recomandate
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe
BeautiFood | Sezonul 3 - Episodul 3: Steak de vită cu sos de parmezan cu trufe Marti, 16.04.2024, 10:00
Ai filme bune în AntenaPLAY Vezi acum
Citește și
Ultimele știri
x